Tenhle svěží a šťavnatý recept potěší všechny vegetariány a milovníky středomořské kuchyně. Grilovaná zelenina navíc tak snadno nepodléhá zkáze, takže je to ideální svačina k vodě ve dnech, kdy vrcholí horké léto. Můžete si ji připravit i večer před výletem – chutě se krásně prolnou. Z pečiva v tomhle případě nejraději používám křupavou ciabattu – neprovlhne tak snadno, naopak šťáva ze zeleniny ji krásně zvláční.

Grilovana zeleninaNa ciabattu s grilovanou zeleninou budete potřebovat:

Venkovská ciabatta s  provensálským kořením: Voňavá ciabatta s lehkou vzdušnou střídkou plnou aromatických bylinek. Speciálně namíchané provensálské koření obsahuje vyváženou směs oregana, bazalky, tymiánu, majoránky, rozmarýnu a šalvěje. Díky olivovému oleji je báječně vláčná, chutná a obohacená o další chuťový rozměr. Bohatý posyp z bylinek a koření ještě umocňuje jedinečnost tohoto nadýchaného pečiva. Své uplatnění najde jako pečivo pro výrobu sendvičů ve středomořsky laděném stylu.

* Venkovská ciabatta s provensálským kořením je krásně voňavá s lehkou vzdušnou střídkou plnou aromatických bylinek. Speciálně namíchané provensálské koření obsahuje vyváženou směs oregana, bazalky, tymiánu, majoránky, rozmarýnu a šalvěje. Díky olivovému oleji je báječně vláčná a chutná. Bohatý posyp z bylinek a koření ještě umocňuje její jedinečnost. Své uplatnění najde jako základ pro výrobu sendvičů ve středomořsky laděném stylu.

  • 2 venkovské ciabatty s provensálským kořením* 
  • 1 menší cuketa
  • 1 červenou papriku
  • 2 červené cibule
  • 5–6 žampionů
  • 4–6 sušených rajčat naložených v oleji
  • 4 lžíce olivového oleje
  • bylinky na ochucení zeleniny – já používám tymián
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • 4 lžíce olivové tapenády nebo dobrého pesta
  • 2 kuličky mozzarelly
  • 1 menší cuketu

Omytou zeleninu nakrájejte na tenčí plátky, promíchejte s olejem, bylinkami, česnekem, solí a pepřem a na plechu vyloženém papírem na pečení grilujte 20–30 minut. Občas promíchejte a zkontrolujte, jestli se nepřipaluje. Nechte vychladnout.

Ciabattu rozřízněte na polovinu, potřete tapenádou* (nebo dobrým pestem**), obložte na plátky nakrájenou mozzarellou, grilovanou zeleninou a sušenými rajčaty. Nechte uležet.

* Tapenáda je báječná lahůdka z oliv, kaparů a ančoviček. Dnes existuje mnoho jejích variant. Jakstill-life-pesto-1327498-1599x1212mile například přijedete do Provensálska v jihovýchodní Francii, nabídnou vám tapenádu z černých oliv, ze zelených, s ančovičkami i bez, s kapary i bez kaparů, s česnekem, s provensálským kořením nebo dokonce i osolenou … no zkrátka, co dům, to jiný recept. PS: Přitom tapenáda byla na samém začátku jen obyčejné „pyré“ = pasta z kaparů nazývaných „tapen“.

** Pesto nebo Pesto alla genovese je zelená omáčka. Příprava “klasického” pesta je jednoduchá – stačí rozdrvit bazalkové listy se solí, česnekem, parmezánem, piniovými oříšky a několika kapkami olivového oleje. Jiný druh, pesto alla siciliana, obsahuje na slunci sušená rajčata.

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>