Tyto dva všestranné čerstvé sýry mají tak široké možnosti využití a tak příjemné nutriční vlastnosti, že by byla škoda nepozvat je do kuchyně.

Ricotta je skvělá volba pro ty, kteří si hlídají váhu. Je bohatá na kvalitní bílkoviny, vápník, vitamíny B a A, obsahuje sodík, draslík a fosfor – a zároveň má malé množství tuku. Má jemnou, mléčnou, nasládlou chuť a trošku zrnitou konzistenci. Připomíná lučinu, je ale jemnější, protože se nevyrábí z kyselého mléka, ale ze syrovátky. V kuchyni se dá ricotta připravit naslano jako pomazánka – můžete experimentovat s kořením, česnekem i bylinkami. Ochutí špagety, rovněž poslouží jako dip k čerstvé zelenině. Oblíbená je i nasladko, přidáním třeba kakaa, medu nebo javorového sirupu připravíte zdravý a chutný dezert bez stabilizátorů a zahušťovadel, který je vhodný už pro ty nejmenší děti. Ricotta však rychle podléhá zkáze, proto ji dlouho neskladujte.ricotta

Stejně jako ricotta je mascarpone čerstvý sýr italského původu – je také univerzální, avšak nesrovnatelně víc kalorický. Na 100 g má 1 554 kJ, přičemž ricotta milosrdných 585 kJ. Mascarpone se vyrábí z tučné smetany a svou lahodností a jemností je tento sýr přímo předurčen k tomu, aby korunoval sladké pokrmy. Ne, mascarpone v tiramisu opravdu nenahradíte pomazánkovým máslem. Navíc se dá výborně stříkat cukrářským sáčkem a tak ho můžete použít jako krém na ozdobu cupcaků. Stačí ho vyšlehat s trochou cukru, případně přidat dobrou rozpuštěnou a zchladlou čokoládu a trochu dotuha ušlehané šlehačky a máte luxusní náplň do dortů. A jde to i naslano, receptů na těstoviny, zeleninu i zapečená jídla najdete na internetu mnoho. Po mascarpone nezhubnete, je to však tak chutný sýr (vlastně šlehačka na druhou), že by byla škoda si jej čas od času nedopřát.

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>