Řepa zatroubila do útoku, setřásla ze sebe sladkokyselý lák ze školní jídelny a dala se do boje za svoje práva. A daří se jí dobývat ztracené pozice. Díky osvíceným kuchařům jsme se seznámili se sladkou chutí pečené řepy, carpacciem z řepy a řepnými chipsy, už známe řepánky a umíme boršč, strouhanou řepu přidáváme do čokoládových zákusků,… Nebo ne? A proč ne? Sezona vrcholí, je to jedna z nejléčivějších potravin, tak pokud jste to ještě neudělali, pusťte řepu do kuchyně!

RepaKdyž peču nedělní pečeni, přidám do trouby i řepu v alobalu. Buď ji sníme jako přílohu k masu, nebo z ní dělám tyhle chlebíčky:

Tmavý vícezrnný chléb s pšeničnou trhankou, sójovými a ovesnými vločkami, lněnými semínky a vláčnými sójovými boby. S žitným kvasem. Zdobený cereálním posypem s ovesnými vločkami a semínky. Z kamenné pece

Tmavý vícezrnný chléb s pšeničnou trhankou, sójovými a ovesnými vločkami, lněnými semínky a vláčnými sójovými boby. S žitným kvasem. Zdobený cereálním posypem s ovesnými vločkami a semínky. Z kamenné pece

Budeme potřebovat:

  • tmavý vícezrnný chléb z kamenné pece
  • 120 g čerstvého sýru
  • kousek čerstvého strouhaného křenu
  • sůl, pepř
  • pár lístků rukoly
  • 2 menší pečené červené řepy

 

Řepu dobře omyjte, osušte a zabalte do alobalu s pár kapkami olivového oleje a solí. Pečte doměkka asi hodinu, podle velikosti řepy. Čerstvý sýr smíchejte se strouhaným křenem, solí a pepřem. Krajíce chleba potřete sýrem, obložte rukolou a tenkými plátky řepy.

PS: Myslím si, že červená řepa je v našich krajích nedoceněna. Mnoho lidí ji na trhu míjí bez povšimnutí a je to velká škoda, protože její konzumace v jakékoliv podobě je v mnoha směrech prospěšnější než velké dávky vitamínových nebo potravinových doplňků. Tak opakuji: pusťte řepu do kuchyně!

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>