Žádná jiná dobrota není celosvětově tak oblíbená jako čokoláda. Kromě toho, že skvěle chutná, má její umírněná konzumace pozitivní vliv na naše zdraví, obsahuje totiž řadu užitečných antioxidantů. Prokazatelně zlepšuje náladu a snižuje krevní tlak – platí to však jenom o pravé čokoládě, která obsahuje kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr, žádné levné tukové náhražky.

LL_foto8Na čokoládě si jako první pochutnávali původní obyvatelé střední Ameriky. Do Evropy ji v 15.století přivezl jeden z nejslavnějších španělských kolonizátorů (conquistadorů) Ameriky Fernando Cortés. Ten ji na svých výpravách „objevil“ jako horký povzbuzující nápoj „xocolatl“, což v indiánském jazyce prý znamená ovoce a voda. Původní receptura přípravy spočívala v rozemletí plodů zeleného kakaovníku, následným zahuštěním kukuřičnou moukou a dochucení vanilkou a chilli kořením. Čokoláda se brzy stala v Evropě velmi ceněným nápojem dodávajícím energii a působícím jako afrodiziakum.

LL_foto7A proč má dnes zrovna belgická čokoláda tak dobrou pověst? Belgická čokoládová asociace má dlouhou tradici, vznikla už roku 1635. Na začátku dvacátého století měli tamní cukráři přímý přístup k velkému množství vysoce kvalitního kakaa ze své kolonie, Belgického Konga, proto mohli zdokonalovat receptury. Tabulku čokolády, ale i čokoládovou pralinku vynalezli právě Belgičané. Belgičtí výrobci čokolády dodnes lpějí na tradiční ruční výrobě a nepřidávají do čokolády žádný rostlinný tuk, i když to evropská směrnice dovoluje.

Když tedy máte chuť na čokoládu, vybírejte pečlivě, třeba závitek z máslového plundrového těsta plněný pravou belgickou čokoládou vám určitě zvedne náladu.

Velký závitek s dvěma proužky čokoládové náplně.

Velký závitek s dvěma proužky čokoládové náplně.

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>