Tahle pomazánka se u nás v jídelníčku zabydlela plíživě. Původně jsem ji dělávala jenom pro sebe v obdobích postních a hubnoucích, tedy v časech, kdy děti i manžel obcházejí mé talíře velikým obloukem. Poprvé do ní muž zanořil lžíci omylem a zaujala ho natolik, že na mě téměř nezbylo. Jeho dobrý příklad přitáhnul pozornost staršího syna a ten mladší naštěstí ještě neumí říct, že pomazánky nejí. Takže teď ji dělám oficiálně pro celou rodinu a jsem ráda – červená čočka je lehce stravitelná, plná bílkovin a v kombinaci se svěží karotkou vytvoří svačinu plnou vitamínů. Mimochodem kurkuma, kterou do této pomazánky přidávám i kvůli barvě, má vynikající protizánětlivé účinky, a to se ve školních kolektivech vždy hodí.

Pšenično-žitný chléb s pšeničnou a žitnou lámankou. Obohacený o len, sušené bramborové vločky, slunečnici, ječný slad, ovesné vločky a sezam. Bohatě sypaný cereální směsí. S žitným kvasem.
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 menší cibuli
- 1 stroužek česneku
- 1 šálek červené čočky
- 2 šálky vody
- 2 menší karotky
- citronovou šťávu podle chuti
- sůl a kurkumu
- lámankový chléb k podávání
Cibuli pokrájejte na opravdu drobné kostičky, osolte a osmahněte na oleji. Přidejte prolisovaný česnek, špetku kurkumy a ještě chvilku smažte. Vsypte propláchnutou čočku, podlijte vodou a nechte za občasného míchání povařit na hustou kaši. Bude to trvat asi 20 minut, než se voda vstřebá a čočka rozvaří na kaši. Míchání způsobí, že čočka bude mít „pomazánkovou“ konzistenci i bez mixování. Uvařenou kaši dochuťte citronovou šťávou podle chuti a přidejte najemno postrouhanou čerstvou karotku. Podávejte nejlépe na lámankovém chlebu. Mně k ní chutnají kyselé okurky.