Tahle pomazánka se u nás v jídelníčku zabydlela plíživě. Původně jsem ji dělávala jenom pro sebe v obdobích postních a hubnoucích, tedy v časech, kdy děti i manžel obcházejí mé talíře velikým obloukem. Poprvé do ní muž zanořil lžíci omylem a zaujala ho natolik, že na mě téměř nezbylo. Jeho dobrý příklad přitáhnul pozornost staršího syna a ten mladší naštěstí ještě neumí říct, že pomazánky nejí. Takže teď ji dělám oficiálně pro celou rodinu a jsem ráda – červená čočka je lehce stravitelná, plná bílkovin a v kombinaci se svěží karotkou vytvoří svačinu plnou vitamínů. Mimochodem kurkuma, kterou do této pomazánky přidávám i kvůli barvě, má vynikající protizánětlivé účinky, a to se ve školních kolektivech vždy hodí.

cockaBudete potřebovat:

Pšenično-žitný chléb s pšeničnou a žitnou lámankou. Obohacený o len, sušené bramborové vločky, slunečnici, ječný slad, ovesné vločky a sezam. Bohatě sypaný cereální směsí. S žitným kvasem.

Pšenično-žitný chléb s pšeničnou a žitnou lámankou. Obohacený o len, sušené bramborové vločky, slunečnici, ječný slad, ovesné vločky a sezam. Bohatě sypaný cereální směsí. S žitným kvasem.

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 menší cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 šálek červené čočky
  • 2 šálky vody
  • 2 menší karotky
  • citronovou šťávu podle chuti
  • sůl a kurkumu
  • lámankový chléb k podávání

Cibuli pokrájejte na opravdu drobné kostičky, osolte a osmahněte na oleji. Přidejte prolisovaný česnek, špetku kurkumy a ještě chvilku smažte. Vsypte propláchnutou čočku, podlijte vodou a nechte za občasného míchání povařit na hustou kaši. Bude to trvat asi 20 minut, než se voda vstřebá a čočka rozvaří na kaši. Míchání způsobí, že čočka bude mít „pomazánkovou“ konzistenci i bez mixování. Uvařenou kaši dochuťte citronovou šťávou podle chuti a přidejte najemno postrouhanou čerstvou karotku. Podávejte nejlépe na lámankovém chlebu. Mně k ní chutnají kyselé okurky.

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>