Dýně, máslo, med a skořice – čtyři tak obyčejné suroviny se spojí, aby vzniklo něco skutečně luxusního.

Na trzích se už začala objevovat první letošní dýně hokaido. Mám ji ráda na všechny způsoby, takže to je pro mě vždy povel k jejímu nákupu. Často přinesu domů větší kousek, než spotřebuji na polévku k večeři, a mám z toho radost. Ze zbytku udělám dýňové pyré a to pak používám při pečení. Ale hodí se i jinam. Třeba do téhle chutné sladké pomazánky. Dýně i med mají navíc spoustu zdravotních benefitů, proto ji bez výčitek servíruji dětem.

dynove pyre

Croissant (půlměsíc) je typické francouzské pečivo, názvem však odkazuje na války Habsburků s Turky. První croissant prý upekl statečný pekař, který v roce 1683 včas upozornil na noční turecký útok na Vídeň a zabránil tím „musulmanům“ obsadit město. Na památku této události pak upekl speciální pečivo ve tvaru tureckého půlměsíce.

Nejdřív tedy dýňové pyré:

Dýni zbavenou semínek pečeme i se slupkou při 180°C do změknutí – tak 45 minut, podle toho, jak moc jste ji nakrájeli. Vychladnutou ji pak rozmixujeme i se slupkou. Takhle jednoduché to je. V lednici vydrží dýňové pyré zhruba dva dny, ale dobře snáší i zmrazení.

Na dýňovo-skořicové medové máslo budeme potřebovat:

Máslový croissant - klasický francouzský croissant s výraznou máslovou chutí a vůní.

Máslový croissant – klasický francouzský croissant s výraznou máslovou chutí a vůní.

  • 200 g másla
  • 3–4 lžíce medu
  • 4 lžíce dýňového pyré
  • lžičku skořice
  • máslové croissanty k podávání

 

Elektrickým šlehačem vyšlehejte změklé máslo dohladka. Postupně přidejte med, dýňové pyré a skořici a šlehejte, dokud nevznikne hladký a nadýchaný krém. Naplňte jím nižší skleničky, můžete použít cukrářský sáček s ozdobnou trubičkou, a dejte vychladit do lednice. Vychlazený krém nejlépe servírujeme s máslovými croissanty. Dýňovo-skořicové medové máslo se však skvěle hodí i jako netradiční pomazánka na zlehka opečené toasty.

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>