Mám pro ni velikou slabost, protože to byla vůbec první marmeláda, kterou jsem uvařila. Bylo mi snad 16, ostružiny jsem sbírala samozřejmě sama, vařila velice intuitivně a nic se nezkazilo. Celý podzim jsem pak na víkendové turistické vycházky (ví ještě někdo, co to byl tramping?) s sebou tahala skleničky od přesnídávek plné mojí ostružinové pýchy, které jsem nabízela kolemjdoucím zjevům v maskáčích a s liščími ohony. Od těch dob mám spoustu kamarádů se jmény jako Toulavý Mirek, Nudle a Sancho…

Dodnes ji však dělám ráda přesně ve stejně naivním duchu jako tenkrát. Žádné složité pasírování, dochucování, a dokonce v tomhle případě ani neustupuji zdravému životnímu stylu tím, že bych ubírala cukru. Jenom ostružiny, cukr a citron. A tuzemák.

ostruzinova marmelada

Na 1012 menších skleniček budete potřebovat:

Ostružiny jsou takovým černým pokladem. Ukrývají v sobě spoustu minerálů a vitaminů – C, B, kyselinu listovou, karoten, draslík, hořčík, vápník, železo a bioflavonoidy. Čím sytější mají barvu, tím více jich obsahují.

Ostružiny jsou takovým černým pokladem. Ukrývají v sobě spoustu minerálů a vitaminů – C, B, kyselinu listovou, karoten, draslík, hořčík, vápník, železo a bioflavonoidy. Čím sytější mají barvu, tím více jich obsahují.

  • 1 kg (1.000 g) ostružin
  • 1 kg (1.000 g) cukru
  • šťávu ze dvou citronů
  • 100 ml poctivého tuzemáku

 

K podávání:

  • čerstvé máslové croissanty

 

Všechny ingredience vložím do hrnce a za stálého míchaní je zahřívám asi 10 minut. Po této době kápnu trošku směsi na talířek. Když má kapka po vystydnutí konzistenci marmelády, je hotovo, když ne, vařím ještě chvilku. Plním do menších skleniček, které jsem řádně umyla a vypláchla vařící vodou stejně jako víčka. Po naplnění otočím dnem vzhůru a nechám vystydnout.

Máslový croissant je klasický francouzský croissant s výraznou máslovou chutí a vůní.

Máslový croissant je klasický francouzský croissant s výraznou máslovou chutí a vůní.

Domácí ostružinová marmeláda mi úplně nejvíc chutná na čerstvém croissantu – každé sousto pomažu poctivým máslem a zakápnu marmeládou. Nad tuto kombinaci prostě není!

PS: Croissant je dnes považován za typicky francouzské pečivo, jeho předchůdcem je údajně rakouský kipferl. To je sladký rohlík vzhledově připomínající loupák, který se u našich sousedů vyráběl už ve 13. století. Do Francie se croissant prý dostal až v roce 1837, kdy rakouský dělostřelecký důstojník August Zang založil v Paříži na známé Rue de Richelieu vídeňskou pekárnu „Boulangerie Viennoise“. Pařížané si okamžitě rakouské skladké rohlíky velmi oblíbili – místní pekaři proto přišli s imitací kipferlu – croissantem, podle francouzského označení pro půlměsíc.

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>