Existují dva typy lidí: ti, co krájí studené máslo na úhledné plátky ostrým nožem, a ti, co ho změklé škrábou nožem příborovým. Jedni i druzí činí dobře. Máslo je chutné a zdravé. Uplynulá desetiletí byla ve znamení strašáka jménem živočišný tuk: z úst lékařů jsme slýchávali, že máslo způsobuje onemocnění srdce, cév, cukrovku a vůbec, že je původcem veškerého zla. Naštěstí pro všechny kuchaře a labužníky se ukazuje, že to není pravda.
Podle nejnovějších výzkumů máslo obsahuje konjugované mastné kyseliny, které mají protirakovinné účinky a paradoxně pomáhají v boji proti obezitě a srdečním problémům. A i když je to asi poslední místo, kde byste je hledali, máslo obsahuje také vitamíny rozpustné v tucích: vitamín A – pro zdravé zuby, kůži a oči, vitamín E – pro srdce
a mozek, vitamín K – pro správnou srážlivost krve, a vitamín B – pro správné fungování metabolismu. Klíčem k úspěchu je ale jako u všeho přiměřená konzumace.
Máslo je mléčný výrobek. Vyrábí se ze smetany, obsahuje minimálně 80 % mléčného tuku, zbytek tvoří voda a mléčná sušina. Jeden z důvodů, proč ho vzít na milost, je i to, že má čistě přírodní složení – nesmí obsahovat žádné konzervanty, stabilizátory ani zahušťovadla.