Marmeláda nebo džem? Také patříte k těm, kteří se odmítají tahat o slovíčka a jedním nebo druhým obecně označují ten skvostný sladký obsah ve skleničce s rozvařeným ovocem? Zkusíme si v tom udělat pořádek.

jak na marmeladu

Podle nejnovější evropské legislativy se slovem marmeláda mohou označovat (po britském způsobu) jenom ty výrobky, které obsahují citrusové plody. V Česku se ale tradičně pod pojmem marmeláda má na mysli polotekutá ovocná směs vyráběná z místního ovoce, jako jsou meruňky, jahody, rybíz, borůvky, ostružiny. Případně se k její výrobě používá také směs tohoto ovoce. Na rozdíl od džemu se česká marmeláda vyrábí z ovocné dřeně nebo šťávy a neobsahuje kousky ovoce. Při přípravě se povařené ovoce lisuje nebo pasíruje, po odpaření části vody se přidá cukr a směs se vaří do požadované rosolovité konzistence. Rosolovatění napomáhá pektin obsažený v ovoci – ne každé ho má ale dostatek. Například jablka ho obsahují hodně, proto se často používají do směsí s ovocem, které ho tolik nemá. Některé ovoce, jako třeba třešně nebo višně, ho mají naopak tak málo, že bez přidání práškového pektinu se z nich marmeláda udělat nedá.

Džem naopak kousky ovoce obsahovat musí, a to čím více, tím lépe. Proto se před jeho přípravou ovoce ve vrstvách proslazuje a nechá ustát – zkrátí se tím doba varu, podpoří rosolovatění a zachová se více kousků ovoce. V případě, že je džem označený slovem „výběrový“ nebo „extra“, má být obsah ovoce minimálně 45 g na 100 g výrobku.

Při přípravě džemů i marmelád ráda používám na ochucení také bylinky a koření. Přidávají na chuti i na kráse. Moje oblíbené kombinace jsou meruňky s levandulovými kvítky nebo s větvičkou rozmarýnu, jahody s mátou, hruška s vanilkou, borůvky s hvězdičkou badyánu, jablka s hřebíčky a svítkem skořice. Bylinky před plněním do skleniček vyndám, ale kvítky levandule a kousky koření nechávám uvnitř na ozdobu.

PS:

A když už mluvíme o ovocných náplních, pulty s pečivem v našich obchodech ovládly slečny ovocné kapsy – například meruňková, jablečná a višňová. Konkurovat v chuti jim dokáže pouze závin s jablečnou náplní se skořicí, povidlová taštička, resp. borůvková, malinová nebo jahodová mřížka. 

 

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>