Myslím si, že komu roste na zahradě ořešák, má doma velký poklad. Archeologické nálezy dokazují, že vlašské ořechy lidé jedli už před více než osmi tisíci lety. U nás je ořech tradičním symbolem Vánoc a je považovaný za lahůdku. Lidé, kteří se snaží ořechům vyhýbat kvůli velkému obsahu tuku, dělají chybu. Tuky v nich obsažené jsou nenasycené, tedy ty „dobré“, a napomáhají snižovat rizika cévních chorob. Odpradávna jsou díky svému tvaru považovány za ideální výživu pro mozek – a svým obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin opravdu výborně vyživují nervovou soustavu, zlepšují soustředění a paměť. Jsou bohaté na antioxidanty, redukují záněty, normalizují krevní tlak. Rovněž posilují kvalitu kůže, nehtů a vlasů. Hrst ořechů před spaním pomůže při potížích s nespavostí.

orechyÚčinky lískových oříšků jsou podobné. Když jste ve velkém pracovním nebo rodinném vypětí, pomůžou vám zbavit se stresu. Jsou bohatým zdrojem vitamínu E, obsahují hodně draslíku, hořčíku, vápníku a zinku. Patří ale k nejhůře stravitelným ořechům, proto se doporučuje je vždy dobře rozkousat.

Mám ráda legendu, která říká, že do lísky nikdy neuhodí blesk, protože pod ní odpočívala Panna Maria. Z lískových prutů uděláte nejlepší indiánský luk a Popelka v oříšku našla troje(!) šaty. To už jsou myslím dobré důvody, proč si na zahradě zasadit vlastní.

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>