Každou zimu můj manžel netrpělivě očekává začátek grilovací sezony. Už koncem února vyhlíží sluníčko a těší se na chvíli, kdy poprvé zavoní dřevěné uhlí. Když se pak konečně dočká, pár víkendů nadšeně griluje „flákoty“. Rozuměj krkovičku, bůček, hovězí pupek a hamburgery. A steaky. Naštěstí netrvá dlouho, než se tím množstvím masa přejedí všechny děti a návštěvy, a tehdy přichází čas pro moje milované grilované ryby. Podle mě je to nejchutnější způsob, jak rybu upravit. Většinou k nim přikusujeme jenom nasucho opečené bagety potřené česnekem a pokapané olivovým olejem, narazila jsem však na moc hezkou variantu, jak tuto přílohu ještě vylepšit. Ráda se s vámi o ni podělím.
Na čtyři porce grilovaných baget budete potřebovat:
- 2 středně velké světlé francouzské bagety
- 150 gramů másla
- 2 stroužky česneku
- hrst najemno posekaných bylinek dle libosti (Já používám petrželku, pažitku a citronový tymián. Můžete ale zkusit experimentovat a vyzkoušet variaci s troškou libečku, koprem nebo rozmarýnem.)
- sůl a pepř na dochucení
V míse utřete změklé máslo, sůl, pepř a opravdu najemno posekané bylinky. Bagetu zhruba v centimetrových rozestupech nařízněte, ale nedokrojte. Vzniklé zářezy opatrně potřete ochuceným máslem, bagetu zabalte do alobalu a grilujte 5–8 minut. Když vám zůstane máslo, uchovejte ho v lednici do dalšího grilování. Skvěle se hodí ke krevetám i jako finální tečka na steak.