Ještě před vynálezem trouby se přímo v ohništi, zasypány horkým popelem, pekly chlebové placky. Říkalo se jim panis focacius (focus znamená v latině ohniště) – a právě z nich pochází dnešní měkká, kynutá a tolik oblíbená focaccia. Placka ne nepodobná pizze se připravuje z lehce soleného těsta s olivovým olejem, dochucuje se bylinkami, olivami, sýrem nebo cibulí. Oproti pizze je nadýchanější, kyprá a nejčastěji čtvercového tvaru. Obvykle se používá jako příloha, ale dá se i naplnit jako sendvič. Placka na focacciu se po vykynutí bohatě potírá olivovým olejem. A aby se zamezilo vzniku bublinek, kuchaři těsto propichují vidličkou nebo v něm palcem udělají důlky, do kterých vmáčknou bylinky. A jak už to v Itálii bývá, existuje bezpočet regionálních variací. Nejklasičtější je pravděpodobně janovská focaccia, říká se jí také pizza genovese. V Boloni ochutnáte crescentu se slaninou, a když si o focacciu řeknete na severu, dostanete sladký koláč s kandovaným ovocem slazený medem.

Focaccia_5000786

Když jde o italskou kuchyni, mám osvědčenou kuchařku od Marcelly Hazan. Ta nabízí tento recept:

Cibulová focaccia po janovském způsobu:

Typický italský plochý chléb. Pripravený dle tradiční receptury s extra panenským olivovým olejem, morskou solí a rozmarýnem. Pečený na kameni. S ideální výškou testa, která umožnuje snadné krájení a plnění. Focaccia je kousek poctivé a chutné Itálie u Vás doma:-)

Typický italský plochý chléb. Pripravený dle tradiční receptury s extra panenským olivovým olejem, morskou solí a rozmarýnem. Pečený na kameni. S ideální výškou testa, která umožnuje snadné krájení a plnění. Focaccia je kousek poctivé a chutné Itálie u Vás doma:-)

  • 1 sáček sušeného droždí
  • 2 šálky vlažné vody
  • 6,5 šálku nebílené mouky
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce soli

Na potření:

  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce vody

Na cibulovou přísadu:

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 4 šálky cibule, nakrájené na velmi tenké plátky

 

Droždí rozmíchejte v 1/2 šálku vlažné vody a nechte odstát asi 10 minut. Pak ho v míse důkladně promíchejte s šálkem mouky. Přidejte olej, sůl, 3/4 šálku vody a polovinu zbylé mouky. Pořádně míchejte, až bude těsto řídké, ale kompaktní. Přidejte zbylou mouku a vodu tak, aby bylo těsto měkké, ale ne moc lepkavé. Možná nespotřebujete všechnu mouku. Vyndejte těsto, několikrát s ním uhoďte o pracovní desku a ještě chvíli ručně hněťte. Nakonec z něj vytvarujte kouli. Střed plechu potřete 2 lžícemi olivového oleje, položte na něj těsto, přikryjte utěrkou a nechte 1,5 hodiny kynout.

Zatímco těsto kyne, osmažte všechnu cibuli na přísadu na pánvičce a nechte zchladnout. Po vykynutí rozprostřete těsto po celém plechu na výšku asi 0,5 cm a ještě nechte 45 minut kynout. Po tomto druhém kynutí udělejte po celém povrchu prsty důlky a potřete ho směsí oleje, soli a vody. Na těsto navršte cibuli a plech vložte do trouby vyhřáté na 230 stupňů. Pečte asi 20–25 minut. Podávejte teplou nebo ještě týž den. Pokud ji musíte uskladnit, dejte přednost mrazáku a po vyjmutí ji 10 minut rozpečte.

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>