Pravý je jenom jeden – ten od segedínské firmy Pick. Za svou skvělou chuť vděčí zčásti kvalitním vstupním surovinám – vepřovému masu a tajné směsi koření, ale hlavně ušlechtilé plísni, která se tvoří během zrání.
Když jsem byla malá holka, dědeček pracoval v Maďarsku a často jsme za ním jezdili. Vždy jsme na cestu vyfasovali „štangli uheráku“, ze které mi pak táta dělal svačiny. Měl takovou salámovou teorii: celé kolečko salámu lehce vytáhneš zubama na první zakousnoutí, a pak jíš jenom chléb. Aby této zapeklité situaci předešel, odkrojil vždy tlusté kolečko, které nakrájel na kostičky a systematicky je na chléb rozmístil. No – nebylo to ono. S uherákem totiž musíte zacházet jako s těmi nejlepšími sušenými šunkami – jenom tenounké, téměř průsvitné plátky způsobí ten skvělý chuťový zážitek.
Na croissant s uherským salámem budeme potřebovat:
- 2 croissanty se sýrem
- máslo na potření
- 80 g uherského salámu nakrájeného natenko
- hrst polníčku
Croissant rozřízněte na polovinu, tence potřete máslem, obložte polníčkem a salámem. Postup nikterak složitý, ale ten chuťový zážitek je hotovou symfonií!