Když jsem se vdávala, dostala jsem od svých skvělých kolegyň jako svatební dar voucher na opravdu pěkný obnos do vyhlášeného pražského lahůdkářství. Kolegyně nás totiž „tak trochu“ znaly. Když budete mít štěstí a stane se vám něco podobného, je to ideální příležitost vyzkoušet si variace na bruschetty.
O bruschettách jsem se už zmiňovala v tomto článku. Ten nejzákladnější recept tedy znáte, mám pro vás ale další oblíbené italské kombinace. Základ je stále stejný – nasucho ogrilujete na plátky nakrájenou bagetu nebo ciabattu, na které pokládáte různorodé ingredience.
Mé nejoblíbenější variace (vřele doporučuji ochutnat):
- Prosciutto + parmazán + pár kapek balzamika
- Bílé fazole z konzervy + červená cibule + rozmarýn (dochuťte lžičkou citronové šťávy, česnekem a petrželkou)
- Pesto ze sušených rajčat + piniové oříšky
- Zlehka podušený špenát + česnek + křepelčí vajíčko naměkko
- Ricotta + olivový olej + špetka soli + kuličky červeného hroznového vína opečené
s tymiánem - Hráškové pesto (poduste čerstvý nebo mražený hrášek s trochou másla a špetkou soli a nahrubo rozdrťte) + máta + parmazán
- Čerstvý sýr + uzený losos + kopr
(dochuťte kapkou citronové šťávy) - Gorgonzola + hruška + vlašské ořechy
- Starý kozí sýr + malinový džem
- Ricotta + filátka pomeranče + strouhaná čokoláda
Pak už jen ochutnáváte a ochutnáváte a přehodnocujete, která z bruschettových variací je tou vaší nejoblíbenější. A jako tip pro speciální příležitost doporučuji bruschettový bar. Na pěkný, nejlépe dřevěný podnos naaranžujte dobroty, kterými chcete uctít své hosty. A pak už jenom dodávejte opečené kousky pečiva z grilu, ať si „tu svou“ kombinaci najde každý sám.